12.4.2020

Eicke automaattinen kahvinkeitin

1889
Hermann Eicke (1837-1897) oli berliiniläinen yrittäjä ja keksijä. Vuonna 1878 Keisarillinen patenttivirasto myönsi hänelle patentin numero 3044. Patentti koski hänen viimeisintä keksintöään, turva-kahvinkeitintä (Sicherheitskaffeemaschine).
Perkolaattoreita ja muita puoliautomaattisia kahvinkeittimiä oli käytössä jo 1800-luvun alussa, mutta Eicken keksintöä voidaan pitää maailman ensimmäisenä automaattisena kahvinkeittimenä.
Laitteeseen kuuluu jalusta, spriipolttimo, vesisäiliö, suodatin ja kahvipannu. Vesi laitetaan säiliöön ja kahvi suodattimeen. Spriipolttimon kansi avataan ja laitetaan nojaamaan säiliöön. Liekki sytytetään polttimoon kuumentmaan säiliössä olevaa vettä. Veden kiehuessa höyry menee putkea pitkin suodattimeen ja valmis kahvi valuu kannuun. Vesisäiliö kevenee veden haihtuessa ja suodatinosa painuu alemmas kahvipannuun. Säiliön kallistuessa spriipolttimon kansi sulkeutuu itsestään ja liekki sammuu.
Eicken sähköinen kahvinkeitin 1928. kuva: sampor.de
Hermann Eickellä ei ollut varaa jatkaa petenttisuojaa ja se raukesi vuonna 1889. Hän jatkoi kuitenkin kahvinkeittimen tuotantoa. Eicke kuoli vuonna 1897 ja hänen seuraajansa toivat markkinoille laitteen sähköisen mallin vuonna 1910.
Lapseton Eicke testamenttasi omaisuutensa hyväntekeväisyyteen. 
(goettinger-tageblatt.de, alltagserinnerungen.de)
* * * *
Ensimmäisenä nykyaikaisena sähköisenä suodattimellisena kahvinkeittimenä pidetään Gottlob Widmannsin Wigomatia vuodelta 1954. (en.wikipedia.org)
Wigomat. Kuva: Wikimedia Commons

Ei kommentteja: