28.3.2017

Pergamiinipaperi 1936 - 1954

Mainos vuodelta 1936
Mainos vuodelta 1942
"Ensiluokkaisesta liikkeestä saatte ruokatavaranne Pergamiiniin käärittyinä!"
Ennen valintamyymälöiden ja valmispakkauksien tuloa kaupoissa myytiin irtotavaroita, joita kauppias sitten kääri paperiin. Myymälän tiskillä oli iso pinkka valkoista käärepaperia johon jokainen tuote erikseen käärittiin. Pergamiinipaperiin käärittiin mm. lihaa ja kalaa.
Sitä käytettiin yleisesti eväsvoileipien kääreenä ja sillä päällystettiin koulukirjoja.
Pergamiinipaperia valmistettiin Mäntän tehtailla sekä Tornatorin tehtailla Imatran Tainionkoskella.
Mainos vuodelta 1954

Meccano rakennussarja

Yllä olevat mainokset ovat vuosilta 1924-1936
Liverpoolilainen Frannk Hornby oli kehitellyt mekaanista rakennussarjaa jo vuonna 1898 ja tehnyt pojilleen metallirakenteisia leluja. Hän patentoi Mechanics Made Easy - sarjan vuonna 1901 ja alkoi valmistuttaa sitä. Pienistä metalliosista koostuva sarja opasti rakentelijaa mekaniikan periaatteisiin. Sen kanssa touhuaminen oli pikemmin kehittävää harrastustoimintaa kuin pelkkää leikkimistä.
Rakennussarjan suuren kysynnän myötä hän perusti oman tehtaan Liverpooliin. Tuotetta vietiin ulkomaillekin ja pian se tunnettiin nimellä Meccano. Hornby rekisteröi tuotenimen ja perusti Meccano Ltd-yhtiön 1908. Kysynnän lisääntyessä hän rakennutti uuden tehtaan vuonna 1914. Vuodesta 1916 alettiin julkaista kuukausittaista Meccano Magazine -lehteä.
1930-luvulla Hornby oli jo miljonääri ja yhtiön tuotevalikoimaan kuuluivat rakennussarjan lisäksi Hornby pienoisrautatie ja Dinky Toys pienoismallt.
Meccano-sarjoja (meidän poikien kesken "mekaano") tuotiin suomeen ainakin 1920-luvulta lähtien. Rakentelin mekaanolla 1960-luvun alussa autoleikkien jäätyä jo taakse.
Yllä olevat mainokset ovat vuosilta 1954 - 1958 (historyworld.co.uk)
Hornbyn patettihakemuksen piirustus vuodelta 1901. 

27.3.2017

Läkerol 1936

 
 
 
Läkerol pastillit:
- suojaa sairauksilta (vastaa kahta turkkia ja kaminaa)
- suojaa vilustumiselta (suojaa hengityselimet kylmän vaikutuksilta)
- virkistää (se on terveellistä ja sillä on ihmeen virkistävä vaikutus kesäisillä huviretkillä)
- suojaa tartunnalta (kaikkialla on vaanimassa nuha, yskä, käheys ja vilustuminen).
Niin, ja huomatkaa: Läkerolia tarvitaan maalla usein!
On se ihmeellistä mitä kaikkea arabikumi, eukalyptus ja lakritsi saa aikaan! Miksi ostaa kalliita lääkkeitä tai maksaa lääkärilaskuja, jos kerran pastillit ajavat saman asian.

Läkerolia alettiin valmistaa Gävlessä vuonna 1909. Suomeen saatiin näitä ihmeellisen vaikutuksen omaavia pastilleja vuonna 1912.

21.3.2017

Monot 1936

 
Liperiläinen Jussi Mononen perusti Lahteen kenkämyymälän 1921 ja kenkätehtaan 1926. Yhtiön nimi oli Lahden Saapas- ja Lapikasteollisuus Oy. Yhtiö järjesti vuoden 1932 marraskuussa nimikilpailun, jotta kaikille sen tuotteille saataisiin yhteinen nimi. Sanomalehti-ilmoitukseen tuli 1339 vastausta joissa nimeksi ehdotettiin mm. Eho, Maine, Varma, Sisu, Mainio, Voitto, Kesto, Ihanne, Salpaus, Luja, Paras, Lastu, Esa, Pito, Iki, Aito ja Huippu. Muutamat ehdottivat nimeksi Mono. Riihimäkeläinen konttoristi Laine perusteli ehdotustaan näin: "Nimi on muunnelma kreikkalaisesta sanasta Monos = yksi, ainoa. Nimi ”Mono” ollessaan tavaran nimenä sisältäisi niinollen ajatuksen tuotteen yksinäisestä, erillisestä asemasta markkinoilla." Tämä kelpasi raadille, olihan se myös lyhennys Jussi Monosen nimestä.
Sittemmin nimi vakiintui arkikielessä niin, että kaikenlaisia hiihtokenkiä alettiin nimittää monoiksi. Lahdessa toimii edelleen Monosen suvun kenkäkauppa, nyt nimeltään Kenkientalo Mononen.
Lisää Monoista täältä.

20.3.2017

Egyptin salaisuudet 1926

"Jo ammoisista ajoista asti ovat naiset käyttäneet mitä erilaisimpia kauneudenhoitokeinoja kuten hienotuoksuisia öljyjä, balsameja ym. Nykyään on meillä onnistuttu yhdistämään nuo monet hienot selville saadut aineet yhteen ainoaan kiinteään muotoon, ILONA-kauneussaippuaan, joka onkin meillä Suomessa eniten käytetty ja suosittu saippua ihmeellisen tuoksunsa, erinomaisen puhdistuskykynsä ja ihoa parantavan vaikutuksensa takia." Mainos on vuodelta 1926
(Vertaa Haaremin salaisuudet...)
1926
1926
 1926

Forssassa vuonna 1907 perustettu Teknokemiallinen Tehdas Helios Oy siirsi tuotantonsa Riihimäelle vuonna 1910. Tuotteita olivat mm. saippuat ja hyönteismyrkyt sekä suuvesi Illodin. Vuonna 1920 yhtiö jatkoi nimellä Oy Teka Ab, mutta Viipurilainen Havi Oy osti sen osake-enemmistön vuonna 1928. Talvisodan sytyttyä vuonna 1939 Havin tuotanto siirrettiin Viipurista Riihimäelle tytäryhtiö Tekan tiloihin. Teka fuusioitiin emoyhtiö Haviin vuonna 1970.

19.3.2017

Palma limonadi 1960 / 1966


Osakeyhtiö Mallasjuoma oli vuonna 1912 Lahteen perustettu panimo. Kieltolain aikana yhtiö alkoi valmistaa virvoitusjuomia. Se osoittautui hyväksi ratkaisuksi, koska niiden valmistaminen oli oluita edullisempaa ja niistä saatiin parempi kate. Yhtiön mainoslause "Ei oo Lahden voittanutta" teki tuotteet tunnetuiksi ympäri Suomea. Mallasjuoma myytiin Hartwallille vuonna 1988.
Palmaa sai eri makuisina 1960- ja 1970- luvuilla. Muistan ainakin ananaksen, appelsiinin ja veriappelsiinin makuiset Palmat. Siihen aikaan ei ainakaan Palmapulloissa ollut kruunukorkkia. Ohuesta metallista tehdyssä tulpassa oli korvake, josta repäisemällä pullo aukaistiin. Usein korvake repesi ja tulppa piti avata vaikkapa linkkuveitsellä. Metallitulpan alla oli vielä korkista tehty tiiviste.
 Lenita Airisto ja Tytöt mainostavat tässä Palmaa vuonna 1966. Käsittääkseni Lenita ja Tytöt olivat malleja, jotka myös tanssivat ja lauloivat. Mieleeni on jäänyt ainakin kappale Jussista saan miehen armaan (1964). Minuakin kutsutaan usein Jussiksi, mutta Helena sai minusta miehen armaan -  Lenitan jäädessä nuolemaan näppejään...
Tytöt: Jussista saan miehen armaan (1964) 
 
Tuo kappale tuli tunnetuksi Les Paulin ja Mary Fordin esittämän nimellä Johnny Is The Boy For Me. Alkujaan se on kuitenkin romanialainen melodia Sanie su zurgalai.


Les Paul ja Mary Ford: Johnny is the boy for me (1953)

 
Maria Lataretu: Sanie cu zurgalai (1937)

17.3.2017

Savikiekkoja 1953

Prom records oli pieni levy-yhtiö, joka teki  studiomuusikkojensa kanssa versioita aikansa suosikkisävelmistä. Mukana hääräsi musiikin monitoimimies Enoch Light, joka perusti myöhemmin korkealaatuisia stereolevyjä tuottavan Command levy-yhtiön. Prom records tarjosi postimyynnissä vuonna 1953 hittimusiikkia 78 kierroksen savikiekkoina.
Monet tässä mainoksessa tarjolla olevista kappaleista ovat ikivihreitä sävelmiä, joita on myöhemmin esitetty ja levytetty useina tulkintoina. Tässä muutama esimerkki myöhempien vuosikymmenien tulkinnoista:
 Teardrops on my pillow (Kylie Minoque 1990)

Hold me, thrill me, kiss me (Gloria Estefan 1994) 

Lady of Spain (Henna Tahvanainen 2007)

You belong to me (The Duprees 1958)

Jambalaya (The Carpenters 1974) 

Summertime (Laila Kinnunen - Kesäyö 1964)

Smoke gets in your eyes (The Platters 1958) 

Night and day (Sergio Mendes & Brasil '66 1967)

Begin the beguine (Julio Iglesias 1981)

16.3.2017

Haaremin salaisuudet 1936

"Haaremin salaisuudet paljastettu! 
Ammoiset kauneusreseptit, joita haaremi on mustasukkaisesti vartioinut, ovat nyt tulleet ilmi. Me tiedämme nyt että tiettyjen eksoottisten kasvien öljyjä on käytetty antamaan näille tytöille sen puhtaan lumoavan ihon, josta he ovat kuuluisia. Öljyt pureutuvat ihon huokosiin ja irroittavat syvälle iskostuneet epäpuhtaudet. Öljyt tekevät ihon sileäksi ja sametinpehmeäksi. 
Uusi Tokalon Vanishing Skinfood sisältää nyt näitä öljyjä."

Turkkilainen sauna 1895

Kokontaitettava turkkilais-venäläinen kylpykaappi. Kaikilla on nyt mahdollisuus nauttia erilaisista höyrykylvyistä kotona. Varma hoitomenetelmä kylmettymiseen, influenssaan, kipeisiin lihaksiin, kankeisiin niveliin, reumatismiin jne. Virkistää kehoa, puhdistaa hipiän ja ehkäisee ylipainoa. Kannettavaa vehjettä voi käyttää missä huoneessa tahansa ja sen voi taittaa kokoon kun sitä ei käytetä. 
Brittilehden mainos on vuodelta 1895. (www.historyworld.co.uk)


Saksalainen hikoiluaparaatti vuodelta 1896. Sairaaloille, hierojille ja yksityiskäyttöön. Erityisesti vilustumiseen ja reumatismiin.
Vehkeen hiilikamiina lämmittää koteloa, jonka sisällä potilas makaa. Kotelo on kaksiosainen, joten voidaan ottaa joko koko- tai puolikylpy. Sehr praktisch - hyvin käytännöllistä! Lämpömittari on asetettu niin, että potilas voi sitä hoidon aikana tarkkailla. 

Entäs mitäs amerikkalaiset ovat keksineet?
Saunahousut!
 1970

15.3.2017

Sähköauto 1912 / 1914


Baker Motor Vechile Company oli amerikkalainen sähköautoja valmistava yritys vuosina 1899-1914. Kuuluisa keksijä Thomas Alva Edison osti ensimmäiseksi autokseen Bakerin kaksipaikkaisen ja perusti myös autojen akkuja valmistavan tehtaan. Vuonna 1906 Baker valmisti 800 ajoneuvoa ja oli siten maailman suurin sähköautovalmistaja sinä vuonna.

Sähköautoja kehiteltiin Euroopassa jo 1800-luvun puolivälissä. Esimerkiksi Lontoossa oli sähkökäyttöisiä takseja vuonna 1897. Sähkökäyttöinen oli myös se kilpa-auto, joka ensimmäisenä ajoi yli 100 km:n tuntinopeudella vuonna 1899. 
Sähköautojen kulta-aika oli 1900-luvun alussa, jolloin niitä myytiin esim. USA:ssa polttomoottoriautoja enemmin. Näitä kaupunkiautoja markkinoitiin varsinkin naisten käyttöön, koska ne olivat siistejä, hiljaisia ja helppokäyttöisiä eivätkä tärisseet polttomoottoriautojen tavoin. Sähköautojen nopeus oli tuolloin tyypillisesti 24-32 km/h ja toimintaetäisyys 50-65 kilometriä. 
Varhaiset polttomoottoriautot olivat haisevia ja kovaäänisiä, ne oli käynnistettävä veivillä ja ylikuumenivat helposti. Niiden tekniikka kuitenkin kehittyi nopeasti ja Fordin liukuhihnatuotannon myötä ne tulivat hinnaltaan sähköautoja edullisemmiksi. Niinpä sähköautojen tuotanto tyrehtyi 1930 luvulla miltei kokonaan.
 

14.3.2017

Kahvia, kahvia, kahvia... 1928 - -

Aikoinaan kahvipapuja paahdettiin ja jauhettiin yleisesti kodeissa itse. Paahdetun kahvin myynti ohitti raakakahvin kuluttajamyynnin 1920-luvun loppupuolella. Tukkukauppias Ferdinand Alfthanin Viipuriin perustama kahvipaahtamo oli eräs varhaisimmista paahtimoista. Se myi omaa kahvisekoitustansa pergamiinipusseissa. Mainos on vuodelta 1928.

 Suomalaiset ovat kahvinjuojakansaa. Paahdettua kahvia on kulutettu Suomessa pitkään enemmän kuin missään muualla maailmassa. Vuosittain suomalaiset juovat kahvia noin 10 kg henkeä kohden. Myös muissa Pohjoismaissa kahvi maistuu: niissäkin kulutetaan paahdettua kahvia asukasta kohden noin 6–7 kg vuodessa. (kahvi.fi)
Tässä vuoden 1932 mainoksessa korostetaan kahvin virkistävää vaikutusta ja sanotaan sen lisäävän päivään tehokkaita tunteja. Kahvin terveysvaikutuksista saat tutkittua tietoa Kahvi ja terveys -sivuilla.

Juodaan sitä kahvia toki Amerikassakin. Herrat Chase & Sanborn perustivat vuonna 1862 Bostoniin kahviliikkeen. He väittävät ensimmäisenä keksineensä pakata paahdetun kahvin säilykepurkkiin. Yllä oleva mainos vuodelta 1956 havainnollistaa kuinka purkkia avattaessa kuuluva suhahdus takaa kahvin tuoreuden.
Alla olevasta saman firman mainoksesta samalta vuodelta näette mitä voi tapahtua jos vaimo erehtyy tuomaan kotiin väljähtynyttä kahvia.

Pysytään vielä vuodessa 1956 ja saman kansan parissa. Amerikkalaismies voi kimpaantua huomatessaan huoltomiehen voidelleen autonsa väärän merkkisellä rasvalla.

Sitten rauhoitutaan ja palataan taas kahvin pariin. Alla olevat mainokset esittelevät erilaisia kotimaisia kahveja.
1939

 
1960

 
1960
1963


1964


1964 1965

9.3.2017

Rotanloukku 1953 ja Y-side 1951

 (mainos vuodelta 1953)
Norjalainen Bror With kehitti Rottefelle (rotanloukku) suksisiteen vuonna 1927. Tässä siteessä ei ollut lainkaan kannan taakse ulottuvaa lenkkiä. Hiihtokengän pysymisen varmisti nastat, jotka painuivat hiihtokengän pohjassa oleviin reikiin. Siteet tulivat kuuluisiksi vuoden 1928 talvi-olympialaisissa saavutettujen voittojen ansiosta.
Yllä olevassa mainoksessa on vuoden 1953 kotimainen versio rotanloukusta.
Ilmoituksessa mainittu Nils Karlsson eli "Mora-Nisse" oli ruotsalainen mestarihiihtäjä.
Alla olevan kuvan mukaan Y-sidettä nimitettiin Nils Karlssonin mukaan. Y-side oli rotanloukkua parempi side. Hiihtokenkä pysyi siinä oikein hyvin paikoillaan.
Voitto-suksisiteestä täällä.
 (Mainos vuodelta 1951)