5.4.2020

Chymos

1928
Wäinö Tammenoksa perusti vuonna 1906 Ruokolahden kunnan Tainionkoskelle (nyk. osa Imatraa) "Alkoholittomien Juomien Tehdas Chymoksen". Nimi Chymos tulee kreikan kielen sanasta "khymos", joka tarkoittaa mehua. Nimi muutettiin vuonna 1918 muotoon "Tehdas Chymos" ja vuonna 1937 Chymos Oy:ksi. Vuonna 1922 yhtiö muutti Lappeenrantaan. Valmistusohjelmaan lisättiin marmelaadit (1930), viinit ja liköörit (1932), makeiset ja suklaatuotteet (1934), hillot (1939) ja vihannessäilykkeet (1942).
1938
Sodan aikana osa toiminnasta siirrettiin rintaman läheisyyden vuoksi Toijalaan mutta Toijalan tehdas lakkautettiin vuonna 1952. Yrityksen tunnetuin tuote on punavalkoraitaiseen paperiin kääritty minttusuklaamakeinen Marianne. 
Sitä on tehty vuodesta 1949. Muita tunnettuja makeisia olivat Julia, Pantteri, Lontoo rae ja Omar. Vuonna 1993 yrityksen makeistuotanto siirtyi Fazerin omistukseen, ja vuonna 2006 Chymos sulautettiin kokonaan Cloetta Fazeriin.

1966
Vuonna 1948 alettiin Toijalassa tehdä piparminttusuklaakaramelleja, jotka näihin aikoihinkin ovat suosittuja etenkin jouluisen ulkonäkönsä vuoksi. Vuosikausia Suomen eniten myyty karamelli syntyi karamellimestari Aimo Martikaisen komennossa Toijalassa. Sen alkuperäinen nimi oli Chymos piparminttusuklaa.
Marianne-nimen sille antoi Aimo Vuorinen, mies, joka tuli Chymokselle vuonna 1951 tuuraamaan pakkaussuunnittelijaa ja jäi taloon 42 vuodeksi.
(wikipedia, akaanseutu.fi)

Ei kommentteja: