19.2.2021

Pyykin pesua

 

1928

,

1900-luvun alkupuolella pyykinpesu oli raskasta työtä. Ensin pyykit vietiin käsipelillä pesupaikalle ja kannettiin vedet kaivosta. Seuraavaksi liotettiin likapyykit, joskus yli yönkin. Pyykkiä hangattiin puhtaaksi käsin pesuvedessä tai käytettiin pyykkilautaa, jota vasten likaisia vaatteita hangattiin. Pesuaineena käytettiin itse keitettyä saippuaa ja lipeää. Tämän jälkeen pyykki keitettiin muuripadassa ja huuhdeltiin useaan kertaan. Kesällä huuhtelu hoitui järven tai meren rannassa, mutta talvella se tehtiin avannossa. Lopuksi pyykit väännettiin käsin kuiviksi ja ripustettiin naruille kuivumaan.

Pesua helpottamaan kehitettiin myös pesumäntiä ja käsin pyöritettäviä pesutynnyreitä. Myöhemmin niissä saattoi olla myös sähkömoottori, joka pyöritti rumpua.

Ei pesukone, vaan pesumäntä eli imusuppilo - 1935

Pesutynnyri Pyykki-Maija. Kuva: finna.fi, Salon historiallinen museo.

1958

Upo pulsaattoripesukoneet 1956

Ensimmäiset sähköiset pulsaattoripesukoneet tulivat Suomeen 1950-luvulla. Koneen toiminta perustui sisäseinässä olevaan pulsaattoriin, joka korvasi raskaan hieromisvaiheen pyörittämällä vaatteita pesuliuoksessa. Pulsaattorikoneiden käyttöön liittyi kuitenkin vielä paljon käsityötä, pesuvedet lämmitettiin erikseen padassa ja nostettiin ämpärillä koneeseen, huuhteluvedetkin vaihdettiin itse. (meillakotona.fi, kansallismuseo.fi)


1963

1975

Upo kultarumpu

Pesukoneita 1923 -1974 (Vanhoja mainoksia)
UPO kodinkoneet (Vanhoja mainoksia)
UPO 1963 (Vanhoja mainoksia)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti