1911 |
Wasa Sockerfabriks Aktiebolag perustettiin 1897 ja sokeritehtaan tuotanto käynnistyi kaksi vuotta myöhemmin. Vuonna 1911 tuotanto oli 9 milj. kg keko-, pala- ja hienoa sokeria ynnä siirappia ja henkilökunnan määrä 300 henkeä. Vaasan Sokeritehtaan toiminta siirtyi Suomen Sokeri Oy:lle 1919, ja tuotanto jatkui uuden yhtiön alaisuudessa vuoteen 1983. Vaskiluodossa Frilundintien varrella sijaitseva sokeritehdas oli merkittävä vaasalainen työnantaja.
(vaasa.fi, Museovirasto rky.fi, porssitieto.fi)
1915 |
Pohjois-Euroopan viimeinen sokeritoppa valmistui Vaasan tehtaalla 31.5.1957. Keko eli toppa oli sokerin alkuperäinen muoto, jota oli valmistettu satoja vuosia. Toppa valmistettiin kaatamalla tyhjiökeittimistä kuuma sokerimassa kekosokerimuottiin, jonka jälkeen sokeri kuivattiin. Kuivauksen jälkeen keot irrotettiin muoteista ja niiden pohjat sorvattiin tasaisiksi. Sitten valmis toppa käärittiin tehtaan tarralla varustettuun paperiin ja toimitettiin kauppaan myytäväksi. Sokeria lohkottiin kaupassa asiakkaan toiveen mukaan ja kotona sokeri paloiteltiin sokeripihdeillä tarjoiluastiaan.
(sucros.fi, vahvike.fi)
Vaasan tehtaan työntekijä Alfred Ståhl kuvattuna vuonna 1968 sitomassa viimeisiä muistoina säilytettäviä toppia Vaasan tehtaalla. Kuva: sucros.fi |
1936 |
1938 |
"Tunnetteko itsenne väsyneeksi ja hermostuneeksi? Vaivaako liika työn paljous Teitä? Uusia voimia ja virkeyttä antaa Teille sokeri."
Nykysuositusten mukaan lisättyä sokeria tulisi olla ruokavaliossa alle 10 % energiansaannista.
1961 |
Suomen Sokeri Oy perustettiin vuonna 1918, kun suomalaiset sokerinpuhdistamot yhdistyivät. Suomen Sokeri Oy omisti Töölön sokeritehtaan Helsingissä, Auran sokeritehtaan Turussa sekä Vaasan ja Kotkan sokeritehtaat. Nykyään Suomen Sokeri on Sucros Oy:n tytäryhtiö ja molemmat ovat osa Nordzucker Groupia. Kuluttajatuotteet myydään Dansukker-tuotemerkillä, joista tunnetuimpia ovat Sirkku- ja Pulmu-palasokerit. (wikipedia)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti