14.9.2020

Halkoja

1924

1924
1928

1929
"Halko tarkoittaa määrämittaista, tavallisesti metrin pituista polttopuuta. Yleensä puu on halkaistu, ja juuri halkaisemiseen sana halko perustuukin. Siellä täällä murteissa ja myös arkisessa puhekielessä haloiksi nimitetään kuitenkin myös pieniksi pilkottuja polttopuita. Polttopuilla on nimityksiä myös sen mukaan, mihin tarkoitukseen puita käytetään. On olemassa esimerkiksi hella-, uuni-, takka- ja saunapuita. On myös kahvipuut – liiterin pohjalta kerätyt puunkappaleet tai vaikkapa metsänreunasta haetut risut ja oksanpätkät, joilla kahvivesi saadaan kiehumaan. 
Ihminen voi kuvata hämmästystään sanomalla, että hän on aivan puulla päähän lyöty. Joku saattaa olla kuin halolla päähän lyöty."
(kotus.fi - Kotimaisten kielten keskus)
1912

1917


1929

1924






1918
Tässä niksi halkohommiin. Kiinnitä vasemman kuvan mukaisesti kierrejousi sahapukin ja sahan väliin. Ylöspäin vedettäessä jousi venyy ja alas työntäessä jousi vetää sahaa helpottaen näin sahurin hommia.


Halkokassin eli puunkantotelineen ohje Taitokirjassa vuodelta 1957. Kirjassa annetaan myös halonhakkaajalle neuvo: "Kirveen osuminen jalkaan välttyy, kun hakkuupölkyn eteen asettaa toisen halon."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti