30.11.2018

Postisäästöpankki 1953

1953
"Vanhan kansan keskuudessa muistettaneen vielä aika, jolloin säästöt kaivettiin maahan pahan päivän varalle. Tämä oli tietysti tehtävä salaa kaikilta sivullisilta."
1971
Postisäästöpankki perustettiin valtion toimesta vuonna 1887. Silloisten säästöpankkien ongelmiksi nähtiin tuolloin harvat aukioloajat ja pankkien puute maaseudulla. Postisäästöpankki sen sijaan tarjosi lähes koko maan kattavan konttoriverkoston postitoimipaikoissa sekä paremmat aukioloajat. 
1972
Toimipaikkojen määrä: 1880-luvun lopussa 253, vuonna 1945 jo 3400 ja vuoteen 1970 mennessä 4700. Tämän jälkeen muuttoliike kaupunkeihin johti postien lakkauttamisiin syrjäkylissä. Vuonna 1970 pankin nimi lyhennettiin muotoon Postipankki. 1990-luvun loppupuolella yhteistyötä Postin kanssa supistettiin. Kun vuoden 1996 alussa Postipankin palveluita sai vielä 938 postista, määrä oli kahden vuoden kuluttua enää 514.
Postipankin "leijonakantinen" 1973
Vuodesta 1998 nimeksi tuli Leonia Pankki Oyj ja vuodesta 2001 Sampo Pankki Oyj. Yhteistyö postin kanssa päättyi vuonna 2000. Vuonna 2006 Sampo-konserni myi pankin Danske Bankille ja vuonna 2012 pankin nimeksi muutettiin emoyhtiön mukaisesti Danske Bank.
(postimuseo.fi, wikipedia, porssitieto.fi)


Aikoinaan pankissa asioidessa piti olla mukana pankkikirja (säästökirja). Tähän pieneen vihkoseen pankkivirkailija merkitsi kaikki tilitapahtumat, panot ja otot. Ennen se tehtiin mustekynällä, sittemmin kuulakärkikynällä. Viimeisessä vaiheessa pankeissa oli rivikirjoittimet, joihon pankkikirja asetettiin ja ne printtasivat tapahtumat kirjaan. Postipankissa taidettiin loppuun asti toimia käsipelillä. Postipankin pankkikirjaa kutsuttiin nimellä "leijonakantinen."

27.11.2018

Herkkunsa kullakin - sisiliskoja ja linnunpesiä 1952

Eestiläinen Edvard Puhk laajensi myllärisukunsa liiketoimintaa Suomeen ja perusti Helsingin Mylly ja Kauppa Oy:n vuonna 1934. Mylly-Matti, Pikku-Matti ja Mylly-Maija olivat myllytuotemerkkejä. Vuonna 1952 nimi lyhennettiin Helsingin Mylly Oy:ksi.
Helsingin Mylly Oy markkinoi tuotteitaan 1950-luvulla esittelemällä vieraiden kansojen erikoisherkkuja.  
"Kun arabien karavaani pysähtyy erämaamatkallaan ja ryhtyy yöpymispuuhiin, lähtevät jotkut matkamiehet pyydystämään aavikkosisiliskoja. Niistä valmistetaan kamelinlantanuotiolla ateria, joka arabien mielestä on vallan suussa sulavaa.
Pitäköötpä arabit vain hyvänään nuo sisiliskonsa. Meillä sentään on nämä omat herkkumme: Mylly-Matin vehnäpulla, Pikku-Matin herkkupuuro ja Pikku-Juhani näkkileipä."
"Kuuluvat siellä suuressa Kiinan maassa popsivan linnunpesiä ihan herkkunaan. Oudolta taitaisi suomalaisen suussa moinen muona maistua. Meikäläinen kun on tottunut oikeaan ja rehelliseen ruokaan, kuten Pikku-Matti herkkukaurapuuron, jota emännän on helppo valmistaa ja joka antaa puhtia päivän töihin."

Liukueste 1896

Pian alkaa liukkaat kelit. Tässä muistutus jalkineiden liukuesteistä vuodelta 1896.
Aivan samalla periaatteella olevia esiin käännettäviä liukuesteitä tehdään nykyäänkin:




24.11.2018

Iisakin hellat 1924

Isak Räsänen (1881 – 1942) perusti Viipuriin vuonna 1908 Ihanne-lämmitystoimiston ja Lämmityslaite Oy:n joista muodostui myöhemmin vuonna 1916 Kastor Oy. Kastorin tehdas siirtyi vuonna 1923 Viipurista Helsinkiin.
Kuva: 1918, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo
 "Jos en minä ole Isak Räsänen Ihanne-lämmityslaitteiden keksijä, niin minut saa heti paikalla ampua."
Räsänen kehitti noin vuonna 1910 Ihanne-lämmityslaitteen jossa ilmaa kierrätettiin tulipesässä ja johdettiin tulipesän ohikulkenut lämmitetty ilma kanavia pitkin muita huoneita lämmittämään. Hän oli erittäin innovatiivinen ja aktiivinen, mistä todistavat hänen myöhemmin saamansa lukuisat patentit USA:ssa puuhellojen ja kiukaiden kehityksistä, sekä hänen kirjoittamansa kirjat.
Kastor Oy alkoi ensimmäisenä Suomessa valmistaa tehtaalla valmiiksimuurattuja liesiä ja uuneja. Vuonna 1934 aloitettiin jatkuvalämmitteisten saunankiukaiden valmistus sarjatuotantona. 
Kastorin esite 1936. Kuva: digi.kansalliskirjasto.fi


(wikipedia, saunastore.fi, digi.kansalliskirjasto.fi)

20.11.2018

Vanhoja mainoksia 2 v

Vanhoja mainoksia - arjen historiaa hauskalla tavalla täyttää tänään 2 vuotta!
Julkaistuja posteja on kertynyt 374. Sivulla on vierailtu kaikkiaan 28 830 kertaa. Ylivoimaisesti katselluin mainos on jostain syystä Hermo-tabletit (23.11.2016).
Seuraavina Kahvia, kahvia, kahvia (14.3.2017) sekä Jaguaari polkupyörä (8.12.2016). 
* * * * *
Tässä vielä yksi Hermo-tablettien mainos. Toivottavasti yleisö kuitenkin on jo rauhoittunut
1961
 Kahvimainoksiin palaan myöhemmin, mutta tässä vielä yksi Jaguaaripyörän mainos.
1958
Kiitos käynnistä!
Toivottavasti posteista on ollut sinulle huvia ja hyötyä.
Piirongin laatikossa on vielä kuvia, joten jatkan tätä touhua vielä...
 Terveisin: Juhani K

16.11.2018

Manikyyrilaite 1909

1909
"Paranneltu manikyyrilaite on välttämätön naisten ja miesten käsien hoitoon. Viilaus, puhdistus ja kiilloitus mukavasti ja nopeasti ilman toisen henkilön apua sekä vasemmalle että oikealle kädelle."
 Kapistus kiristettiin alaosastaan pöydän reunaan. Veivaamalla saatiin yläosan laikka pyörimään. Mukana tuli kolme eri laikkaa: viilaukseen, puhdistukseen ja kiilloitukseen.

Albert Rosenhainin lahja- ja nahkatavaraliikkeessä myytiin myös matkalaukkuja:
Matka-arkku Imperator 1914
Coupé - mallinen matkalaukku 1907
Albert Rosenhain (1836-1916) perusti lahjatavaroita myyvän liikkeen vuonna 1864. Hänen tyttärensä aviomies Egon Fürstenberg (1860-1942) kehitti liikkeestä ylellisen lahja- ja nahkatavarakaupan Berliiniin Leipziger Strasselle. Mainoslause oli "Rosenhainin lompakko sopii jokaiseen housuntaskuun."
Myymälässä oli tarjolla monenlaisia lahjatavaroita ja käyttöesineitä, sekä luksustavaroita kuten kristallia ja hopeaa ym. Mukaansa asiakas sai maksuttoman hinnaston myymälän tuotteista. Kuvitetun luettelon nimi oli "Tuhansien ilojen kirja." Tässä tuotevalikoimaa vuodelta 1938:
Natsihallinto lakkautti juutalaissyntyisen Rosenhainin liikeyrityksen vuonna 1938 ja perhe muutti Englantiin.

12.11.2018

Tohtorit tupakoivat 1946

Näissä vuoden 1946 perin turmiollisissa ja häpeämättömissä tupakkamainoksissa viitattiin USA:ssa tehtyyn tutkimukseen. Kysymys kuului: "What cigarette do you smoke, Doctor?" Mitä savukkeita poltatte, tohtori? Eniten nimetty merkki oli Camel. Tähän lienee vaikuttanut se tosiasia, että haastateltavat olivat ensin saaneet ilmaiset kartongit Cameleita. (history.com)
Näin siis koetettiin sada aikaan vaikutelma Camel-savukkeiden terveellisyydestä. Jos lääkärini polttaa, miksen siis minäkin?
 Vielä häpeämättömämpää oli käyttää lapsia tupakkamainoksessa luomassa sellaista mielikuvaa, että tupakointi olisi normaali ja turvallinen osa perhe-elämää.
En itse tupakoi ja vastustan kaikenlaista tupakkamainontaa ja tupakkatuotteiden myymistä.

11.11.2018

Akai 1974

Akai nelikanavanauhureita 1975
Japanilainen Akai Electric Company perustettiin Tokiossa vuonna 1946. Nimi tulee perustajan Masukichi Akain sukunimestä ja tarkoittaa punaista väriä. Yhtiö tunnetaan Euroopassa Hi-Fi tuotteistaan, joita myytiin myös Tensai-nimellä. Vuosien varrella tuotevalikoimaan on kuulunut videolaitteita, televisioita, pesukoneita, pölynimureita, mikroaaltouuneja jne.
Nykyään Akai valmistaa mm. ilmastointilaitteita, pölynimureita ja vedenpuhdistuslaitteita.
Akai stereokasettinauhuri 1976
 Vuonna 1984 perustettiin Akai Professional valmistamaan ja markkinoimaan sähköisiä musiikkilaitteita. Valikoimassa on kosketinsoittimia, samplereita, studiolaitteita, grooveboxeja jne.
Quincy Jones ja Akai nelikanavanen kelanauhuri 1974
 Vuonna 1933 syntynyt Quincy Jones aloitti uransa soittamalla trumpettia sokean pianistin ja laulajan Ray Charlesin kanssa. Varsinaisen uransa hän teki orkesterin johtajana, tuottajana, säveltäjänä ja sovittajana. Hän teki musiikkia moniin elokuviin ja TV-sarjoihin.

Quincy Jonesin musiikkia:
Soul Bossa Nova - LP: Big Band Bossa Nova 1962 (kuultiin myöhemmin myös Austin Powers -elokuvan teemana) 

 In the Heat of the Night - Teema elokuvasta Yön kuumudessa 1967, laulajana Ray Charles

Summer In The City - LP: You've Got It Bad Girl 1973, laulajana Valerie Simpson

 We are the World - USA for Africa 1985 (tuottaja Quincy Jones)

 The Anderson Tapes (teema elokuvasta) - LP: Smackwater Jack 1971

What's Going on? - LP: Smackwater Jack 1971 (lyhyt versio)  laulajina Valerie Simpson ja Quincy Jones

6.11.2018

Kofeiini 1950

1950
Tämä sairaanhoitaja suosittelee kofeiinitabletteja kiireisen 50-luvun aiheuttamaa uupumusta vastaan. "NoDoz Herättäjät" ovat "yhtä tehokkaita ja harmittomia kuin kupillinen kahvia."
+ + + + +
Kofeiini on maailman laajimmin käytetty keskushermostoa ja aineenvaihduntaa kiihottava piriste. Piristävä vaikutus on nähtävissä jo puolen tunnin kuluttua. Kahvin lisäksi kofeiinia on luonnollisena aineosana teessä ja kaakaossa. Sitä on lisätty kolajuomiin ja niin sanottuihin energiajuomiin. Apteekissa myydään kofeiinipillereitä ja kofeiinia on myös joissakin särky- ja kuumelääkkeissä.
 
(mainokset vuodelta 1962)

Pienessä kahvikupillisessa (1,25 dl) on noin 100 mg kofeiinia. Sama määrä on 2,5 dl:ssa mustaa teetä, 3 dl:ssa energiajuomaa, litrassa kolajuomaa tai yhdessä kofeiinitabletissa.

Kofeiinin positiiviset vaikutukset:
Kofeiini stimuloi (kiihottaa) keskushermostoa, mikä ilmenee piristävänä vaikutuksena. Vaikutus on aikuisilla nähtävissä 1–2 kahvikupillisen jälkeen. Vuorotyöläisillä ja muista syistä väsyneillä ihmisillä kofeiinin on todettu lisäävän tarkkaavaisuutta ja vähentävän ajovirheitä.

Kofeiinin haittavaikutukset:
Kofeiini heikentää verenkiertoa koko kehossa ja heikentää insuliiniherkkyyttä. Runsas päivittäiskäyttö voi aiheuttaa monia erilaisia psyyken oireita aikuisille. Kehittyvä sikiö ei pysty käsittelemään normaalisti kofeiinia. Siksi odottavien äitien kofeiinin saannin tulisi olla alle 300 milligrammaa vuorokaudessa.

Lähes kaikki suomalaiset saavat päivittäin kofeiinia kahvista, teestä ja muista juomista. Monille siitä saattaa olla pientä hyötyä, eikä suurimmalle osalle kohtuullisista kofeiinimääristä ole merkittävää haittaa. (wikipedia, duodecim)

3.11.2018

Enigheten 1961

"Juusto on niin hyvää...ja niin vaivatonta tarjota. Juusto juhlistaa yksinkertaisimmankin aterian, juusto luo juhlan tuntua."
Pohjanmaalle perustettiin ensimmäinen osuusmeijeri 1890-luvulla ja vuonna 1906 17 Pohjanmaan osuusmeijeriä perusti Meijeriliitto Enighetenin. Tämä keskusosuuskunta perusti sitten vuonna 1935 osakeyhtiö Milkan. Kaikki suomenruotsalaiset osuusmeijerit sulautuivat Meijeriosuuskunta Milkaan vuonna 1994. Milkan oma tuotanto ja markkinointi lopetettiin 2004 ja sen jälkeen se on toiminut Valion hankintaosuuskuntana. Milka fuusioitiin Osuuskunta Maitosuomeen 2014. 
(maitosuomi.fi - wikipedia)

1.11.2018

Työpöytä 1902 ja työpaja 1957

1902. Kuva: historyworld.co.uk
Richard Melhuish oli lontoolainen työkalukauppias. Hän myi poikiensa Adrewin ja Ruebenin kanssa "kaikkea mitä ammattimainen tai harrastelijapuuseppä saattoi tarvita." Mainoksien mukaan tarjolla oli myös metallimiehen, asentajan ja hienomekaanikon työkaluja ja pieniä työstökoneita. Vuonna 1828 perustettu liike sijaitsi lähellä Holborn Circusta Lontoon keskustassa.
Pulittamalla 17 puntaa sai kuvan hökötyksen varustettuna pronssi- ja kultamitaleilla palkituilla työkaluilla. Kapistus voitiin kätevästi sulkea laskemalla kansi alas ja tönäisemällä sivuseinät kiinni.
 Vilho Setälän toimittamassa Taitokirjassa vuodelta 1957 oli tällaisen työpajan valmistusohje. "Ahtaassa asunnossa voi koko työpajan sijoittaa 75x180x45 cm:n kokoiseen arkkuun, jonka päällys voidaan verhoilla sohvaksi. Kanteen sijoitetaan työkalujen ripustimia ja keskelle saranoitu pöytä. Pohjalle pannann linoleumimatto, että lastut ja sahajauhot on helpot poistaa. Pöytään voi työn ajaksi kiinnittää ruuvipuristimen tai vieläpä pienikokoisen pora-, sorvi- tai hiomakojeen, mutta ne on irroitettava ennen arkun sulkemista." Pyörillä varustettua arkkua oli vaivaton liikutella.
Taitokirjassa on lukemattomia ohjeita pitsin nypläyksestä maalaistalon rakentamiseen. Palaan kirjan antiin myöhemmin sopivassa tilanteessa.