2.4.2017

Radium - nuoruuden lähde löydetty 1918


"Nuoruuden ja kauneuden lähde on lopultakin löydetty radiumin energiasäteissä. Kun tiedemiehet löysivät radiumin, he eivät käsittäneet saaneensa selville vallankumouksellisen kauneuden salaisuuden. Nyt he tietävät. Radium-säteet elähdyttävät ja antavat energiaa kaikkiin kudoksiin. Tämä energia on muutettu edistämään kauneutta."
Tähän tapaan englantilainen Radior-yhtiö mainosti radiumia sisältävää kauneudenhoitosarjaansa amerikkalaislehdessä vuonna 1918. Tuote kävi Englannissa hyvin kaupaksi ja sitä myytiin mm. Harrods- ja Selfridges - tavarataloissa. Tuote ei kuitenkaan menestynyt USA:n markkinoilla. 
Radiumpitoiset tuotteet menestyivät varsinkin Ranskassa - olihan radium siellä löydettykin. Lisäksi radiumpitoisista tuotteista löytyy ainakin saksalaisia, hollantilaisia, italialaisia, ruotsalaisia ja suomalaisia mainoksia. Niissä tarjotaan radiumkäsiteltyä lankaa, lasten vaatteita, hammastahnaa, huulipunaa, savukkeita, suklaata, alusvaatteita, kondomeja, käsienpesuainetta, hiusvettä, juomavettä jne.
1920-luvulla havahduttiin radiumin haittavaikutuksiin muun muassa paljon huomiota herättäneen ns. Radium Girls - tapauksen vuoksi.
New Jerseyssä USA:ssa oli tehdas, jossa valmistettiin itsevalaisevia kellotauluja ja mittareita. Työntekijät olivat pääasiassa nuoria naisia ja he merkitsivät siveltimellä radiumpitoiset hohtavat merkit numerotauluun. Heitä ohjeistettiin nuolaisemaan siveltimen kärkeä, jotta merkistä tulisi siisti. Yhtiön omistajat ja kemistit tiesivät vaaroista ja suojautuivat asianmukaisesti, mutta työntekijöille vakuutettiin kaiken olevan vaaratonta. Monet sairastuivat ja tuntematon määrä kuoli säteilysairauksiin. Joidenkin leukaluu turposi ja rapautui. Hampaita irtosi itsestään. Eräs hammaslääkäri veti potilaaltaan hammasta suusta ja mukaan tuli palanen leukaluuta. Hän ihmetteli paikkakunnan naisten hampaiden huonoa kuntoa. Tutkittuaan asiaa hän huomasi kaikkien olevan US Radiumilla töissä ja lipovan radiumia päivittäin. Yhtiö yritti väittää työntekijöiden sairastuneen syfilikseen. 
Muuan Grace Fryer ja neljä muuta työntekijää päättivät nostaa oikeusjutun yhtiötä vastaan. Kesti kaksi vuotta löytää tarpeeksi rohkea asianajaja haastamaan vaikutusvaltainen suuryritys oikeuteen. Naiset olivat tällöin jo niin sairaita, etteivät kyenneet osallistumaan oikeudenkäyntiin. Yhtiö hävisi jutun ja tuomittiin vahingonkorvauksiin ja maksamaan naisille vuosittaista elinkorkoa. Se ei tullut kalliiksi, sillä viimeinenkin näistä viidestä kuoli kahden vuoden kuluttua päätöksestä. Tapauksen myötä työsuojeluasioihin alettiin kiinnittää huomiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti